Menu

Woning isolatie, levert dat in mijn geval wat op?

De commissie Woningisolatie is bezig om aanbiedingen te verzamelen voor spouwmuur en vloerisolatie. Als we dit gezamenlijk doen dan beperken we de investering, neemt het comfort in onze woning toe en zijn we minder geld kwijt aan aardgas.

Een veel gehoorde vraag is hoeveel bespaar ik mijn situatie? De een heeft al gedeeltelijk geïsoleerd, van de ander is de isolatie oud en daarvan wordt gezegd dat die aan vervanging toe zou zijn maar blijf je als bewoner zitten met de vraag of dit verhaal wel waar is of een verkooppraatje.

Er zijn twee manieren om er achter te komen hoe de isolatie van uw huis er voor staat, vergelijken van uw stookkosten met die van anderen of infrarood foto’s laten maken. Isolatie moet overigens niet alleen financieel worden beoordeeld, door isolatie neemt het comfort van uw huis toe en het is bovendien goed voor het milieu.

Vergelijken van uw stookkosten met die van anderen. Het is een beetje natte vingerwerk want de één stookt warm in de winter. De andere trekt een trui aan.

Er zijn meerdere sites en rapporten met cijfers over deze materie. Er zitten wat verschillen tussen, maar de site www.verbeteruwhuis.nl geeft een goed gemiddelde. Voor onze wijk heb ik cijfers ingevuld voor huizen met dubbel glas (HR++), een HR combiketel, geen spouwmuurisolatie en geen vloerisolatie. De energieklasse staat erbij want met een hogere energieklasse heeft uw woning een betere verkoopwaarde.

Verbruik en kosten Spouwmuur isolatie
Besparing:
Vloerisolatie
Besparing
:
Hoekwoning 2700 m3 per jaar
(energieklasse D –
kosten: €1620 / jaar)
950m3 gas
(energieklasse C –
besparing: €570 / jaar)
250m3 gas
(energieklasse B –
besparing: €150 / jaar)
Tussenwoning 1750m3 per jaar
(energieklasse D –
kosten: €1050 / jaar)
350m3 gas
(energieklasse C –
besparing: €210 / jaar)
250m3 gas
(energieklasse B –
besparing: €150 / jaar)

Die cijfers zijn een gemiddelde. Voor wat betreft investeringskosten geeft de site is er een verschil: de investeringen van het woningisolatieproject pakken lager uit dan die site aangeeft. Logisch want die gaat uit van individuele aanpak. Zie www.verbeteruwhuis.nl om uw eigen situatie na te gaan.

Infraroodfoto laten maken. Met een infraroodcamera wordt op een koude en windstille avond een warmtebeeld van uw huis gemaakt. Hoe warmer de muren buiten, hoe meer warmte u verliest. infrarood_foto_woonhuisIn dit voorbeeld is rood nogal warm 8 graden C). Onder de ramen van de bovenverdieping staat de verwarming aan en die verwarmt de muren lekker mee wat extra verlies geeft. De zijgevel is groen (4 graden C). Is dat goed? Als er meer huizen in de wijk worden gefotografeerd, dan worden de verschillen zichtbaar en onderling te vergelijken hoe u er voorstaat. Bijvoorbeeld veroudering van spouwmuurisolatie kan zichtbaar worden doordat stukken niet geïsoleerd meer zijn doordat de isolatie is ingezakt. Ook kan blijken dat het allemaal erg meevalt.

Dit soort adviezen zijn eigenlijk spotgoedkoop voor wat je er mee kunt verdienen. Opnames kunnen worden gemaakt vanaf circa oktober.

Laat weten of u meedoet op info@watergrasgouda.nl !