Menu

Berichtenarchief Weetjes

Geplaatst: 20/03/2025

Groene aanslag ‘natuurlijk’ te lijf  

De vorige nieuwsbrief ging over de eerste bloeiende bollen en ‘snoeien doet bloeien en groeien’. Deze keer gaat het over groen waar we niet blij mee zijn: de groene aanslag op tegels. We kregen deze winter een flinke portie donkere en natte dagen te verduren en dat zijn de ideale groei- omstandigheden voor algen, mossen en minuscule diertjes. De tegels worden er spekglad van en het is een somber gezicht, dus weg ermee! Maar hoe?

Stenen met aanslag

Je moet er wel even zin voor maken, want het is een klus in de categorie voorjaarschoonmaak. Bij een schoonmaak gebruik je schoonmaakmiddelen.

Gebruik vooral niet: azijn, soda, chloor, bleekwater, Biotex  of zout. Deze middelen zijn allemaal schadelijk voor de bodem en doden planten en dieren. Schoonmaakazijn is bovendien verboden voor gebruik in de tuin, huishoudazijn niet maar dit is dus schadelijk voor planten en dieren. Zout beschadigt ook de tegels.

Gebruik wel: heet water, een stevige borstel/bezem en groene zeep.  Groene zeep is biologisch afbreekbaar, maar desondanks vond ik op internet ook een enkel bericht over schadelijkheid voor planten en dieren (en vijvers),  gebruik het dus met mate. Giet het water met wat zeep erdoor over de tegels, laat 15-30 minuten intrekken, dan schrobben met een stevige borstel/bezem en schoonspoelen met heet water. Doe dit karwei het liefste als het een aantal dagen droog blijft, zodat de tegels goed kunnen opdrogen. Het resultaat wordt met verloop van een aantal dagen steeds beter, vooral als er ook wat zonlicht bij komt.

De hogedrukspuit is een alternatief voor het schrobben, maar let op: het beschadigt de tegels. Gevolg: volgende winter meer groene aanslag, omdat algen beter groeien op een onregelmatig oppervlak. Nadelen zijn ook het hoge waterverbruik en het lawaai.

Andere alternatieven zijn: schrobben met fijn (voegen)zand of sneeuw. Voegenzand is eigenlijk alleen aan te bevelen als de voegen opgevuld moeten worden of als het zand gebruikt kan worden om door te kleiige tuingrond te mengen. Op sneeuw wil ik niet (meer) wachten, hoe eerder de terrasstoelen nu naar buiten kunnen, hoe liever.


Na de schoonmaak

De werkgroep Watergras Natuurlijk! zet zich in voor het behoud van groene tuinen in onze wijk. Onze belangrijkste tip ter voorkoming van groene aanslag is dan ook: tegels eruit, planten erin. Hoe leuk is het om tijdens die schoonmaakklus in de tuin na te denken over extra ruimte voor groen in de tuin. Groen voorkomt hittestress en wateroverlast. En last but not least: groen doet de mens goed!

Tip: Als u tegels vervangt door planten dan kunt u de gewipte tegels laten ophalen door de tegeltaxi van de Gemeente, kijk voor meer informatie op gouda.nl/tegeltaxi

Werkgroep Watergras Natuurlijk!

Geplaatst: 18/02/2025

Snoeien in februari en maart

Watergras Natuurlijk!

Vorige maand ging onze Nieuwsbrief “Wat leeft er in onze tuin” over de vogels en de egels in de tuin.

Deze keer aandacht voor de planten.

Snoeien in februari en maart

Vandaag 17 februari schijnt de zon volop en tevens is het snijdend koud. Toch zie je in de tuin, dat het voorjaar in aantocht is. De sneeuwklokjes staan in volle bloei en ook de krokussen laten hun kleur zien. Er zijn struiken, die al beginnen uit te lopen. Vanmiddag op de tuin zag ik bessenstruiken uitbotten en ook de frambozen beginnen groene puntjes te vertonen. De hazelaars staan al een tijdje in bloei. Mijn groene vingers beginnen te jeuken. Dus de snoeischaar gepakt!

Om struiken te verjongen, tot volle bloei te laten komen en vrucht te laten dragen is snoeien noodzakelijk. “Snoeien doet bloeien”.

Eind februari is het de tijd om fruitbomen, zoals peer en appel te snoeien. Maar let op: de pruimenboom krijgt schimmel als je hem in de herfst of winter snoeit. Deze bomen snoei je direct na de oogst van de pruimen. De druif snoei je in december. Dan staan de sapstromen stil.

  • Op de site van VTWonen vind je de snoeikalender per maand gerangschikt en bij alle genoemde tuinplanten kun je doorklikken naar de snoeitips.

Zo wordt voor februari de grootbloemige clematis genoemd. Bij maart zie je flink wat tuinplanten vermeld, waaronder lavendel, rozen en vlinderstruik.

https://www.vtwonen.nl/tuinieren/snoeikalender-wat-welke-maand-snoeien~f3ee2ed

  • Een andere mooie bron om meer aan de weet te komen over planten en het onderhoud daarvan is die van Groei en Bloei. De tuinkalender van Groei en Bloei vertelt hierover.

https://groei.nl/tuin/tuinonderhoud/

  • En last but not least op de site van Gardeners World ook veel info over snoeien. De snoeikalender hier is naar seizoen opgebouwd.

https://www.gardenersworldmagazine.nl/groene-school/snoeien/wanneer-moet-je-snoeien/

Geplaatst: 25/01/2025

Wat leeft er in onze tuin 2

 

Inhoud van deze Nieuwsbrief:
1. De Nationale Vogeltelling
2. Voeren van vogels in de winter
3. Voeren van egels in de winter

  1. Vorige week las u onder dit thema over de Nationale Vogeltelling dit weekend. Lees in die Nieuwsbrief over de wijze van telling en het invoeren van het resultaat.
    Ook tellen? Ga naar mijnvogeltelling.nl
    Vrijdag (regenachtig) telde ik 3 tottels,1 kauw, 6 vinken 1 pimpelmees en 1 koolmees. Zondag is het beter weer dan tel ik opnieuw en voer het resultaat in.
  2. Voeren van vogels in de winter (advies van de Vogelbescherming).
    Het kost vogels in de winter veel energie om hun lichaamstemperatuur op 40 graden te houden. In een koude nacht verliezen kleinere soorten soms 10 procent van hun gewicht. Extra energiebron: zadenmengsel, fruit, vetbollen en pinda’s . Vetbollen en pinda’s bij voorkeur niet in netjes. Daarin kunnen vogels zich verstrikken
    Bij lichte vorst mag je vers drinkwater aanbieden. Vogels badderen daar ook in. Het water rolt van de ingevette veren.. Bij erg strenge vorst geen water aanbieden!Hoe voorkom je ongedierte? Voer ’s morgensvroeg een beetje en nogmaals tegen het einde van de middag. Haal het resterende voer op de grond weg als de schemering valt. Voedsel dat op de grond blijft liggen zal ratten en muizen, die nachtactief zijn, aantrekken. Gebruik voedersilo’s die vrij hangen, zodat vijanden er niet bij kunnen (katten).
  3. Ook egels kan je in de winter helpen. (informatie van Egel EHBO in de winter | Natuurmonumenten)
    Tijdens de winterslaap verlagen egels hun ademhaling, daalt hun hartslag tot een paar slagen per minuut, zakt hun lichaamstemperatuur (tot 2 tot 5 graden) en stopt hun stofwisseling bijna helemaal. Elke 7 à 11 dagen worden ze wakker. Meestal blijven ze dan gewoon in hun nest. Maar het gebeurt ook dat ze echt wakker worden en aan de scharrel gaan in je tuin.
    Zeker de jongen van afgelopen najaar hebben het zwaar. Ze hebben nog niet voldoende vetreserves. Zij verzwakken en hebben grote kans op overlijden, doordat ze geen (goed) eten kunnen vinden.
    Op wat warmere nachten komen egels dan uit hun veilige holletje tevoorschijn om wat bij te eten. Naast het zorgen voor een zo natuurlijk mogelijke tuin vol voedsel kun je iedere avond ook wat voedsel (harde kattenbrokken met kipsmaak) en water aanbieden. Zorg wel voor een ondiep drinkschaaltje met daarin b.v. pingpongballetjes tegen bevriezing (beweging). Geef ze geen granen en melk. Voer egels nooit meelwormen! – Egelbescherming Nederland
    Leg het eten nooit direct naast een slapende egel. Ook het verwisselen van het voer kan ze in hun winterslaap verstoren.

 

Geplaatst: 17/01/2025

Tuinvogeltelling

Wat leeft er in onze tuin 1

Ben je ook nieuwsgierig wat het antwoord is op deze vraag?
Dit jaar zal de Werkgroep Watergras Natuurlijk! een aantal keren deze vraag stellen aanhakend op landelijke tellingen o.a bijen en vlinders.
Wij denken, dat onze groene wijk een mooi leefgebied vormt voor diverse dieren en insecten. Is dat ook zo en hoe kunnen onze tuinen nog aantrekkelijker worden?

Tel mee! Kinderen vinden dit ook leuk.

Hieronder is info over de telling van de Vogelbescherming er verder staan er 2 tips over interessante cursussen.

  • Informatie over de telling: De Vogelbescherming schrijft:” Dankzij de Tuinvogeltelling weten we hoe vogels in de winter onze tuinen gebruiken. Met die informatie kunnen we vogels beter helpen en beschermen. Doe ook mee; het is leuk en nuttig!”
    Je kunt je telling invoeren vanaf vrijdagochtend tot maandag 12.00 uur via de web-app MijnTuinvogeltelling, die je kunt gebruiken via mijntuinvogeltelling.nl.
    Je telt 30 minuten op vrijdag, zaterdag óf zondag
    Op onderstaande website wordt het e.e.a. uitgelegd. O.a. hoe te tellen (de spelregels). Je vind er een invullijst om al tellend te gebruiken én de webapp om je waarneming in te voeren.
    https://www.vogelbescherming.nl/tuinvogeltelling/hoe-werkt-het
    De waarnemingen kunnen aansluitend bekeken worden. Het is ook mogelijk de resultaten op wijkniveau te bekijken. Zo krijgen we een eerste antwoord op de vraag ‘wat leeft er in onze tuin”.
  • Tip 1 Minicursus tuinvogels herkennen (één avond) verzorgd door de Vogelwerkgroep van onze regionale KNNV-afdeling op woensdag 22 januari om 20.00 uur in het Infocentrum aan het Heempad (Ridder van Catsweg ter hoogte van nr. 325 achter de Prinsessenflat. Kosten €10,00. Aanmelding gewenst vanwege max. aantal van 20 deelnemers. Aanmelden bij Korina Jongeneel via vogelwerkgroep@gouda.nl
  • Tip 2 gratis online-cursus tuinvogels ( 10 lessen) tuinvogels in Nederland van de Vogelbescherming
    In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je in tien vogellessen veel tuinvogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes, ezelsbruggetjes en leuke weetjes om nog meer van vogels te genieten.
    https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/online-vogelcursussen/cursus-tuinvogels-in-nederland

Geplaatst: 22/12/2024

Bessenstruiken

Kerststukjes maken met takjes uit eigen tuin? Plant nu bessenstruiken en je bent komende jaren zelfvoorzienend! En er zijn veel struiken geschikt voor vogels met eetbare bessen.

Je kunt bomen, struiken en heesters planten zolang de vorst niet in de grond zit. Het najaar is zeer geschikt om te planten: de bovengrondse delen staan in rust en de wortels groeien en zetten zich in de grond.

De Vogelbescherming tipt volgende bomen/struiken: Wilde lijsterbes, Vuurdoorn, Gewone vlier, Meidoorn, Wilde kardinaalsmuts, Hondsroos (rozenbottel), klimop bloeit in najaar de bessen verschijnen in de nawinter.

De meeste struiken hebben ruimte nodig. Voor onze tuinen zijn volgende struiken geschikt: In de hoek van de tuin of b.v. als haag (vuurdoorn, lijsterbes en klimop) of in de voortuin (rozenbottel). En heb je plek voor een boom is de meidoorn een aanrader.

https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/plant-een-bessenstruik-voor-blije-vogels
veel meer mooie besdragende heesters/struiken. Mooi en eetbaar voor vogels zijn o.a.

  • Cotoniaster (dwergmispel) een mooie bodembedekker
  • Hulst Alaska is laagblijvend geschikt voor haag. Hulst Heckenfee is snoeibaar in verschillende vormen. Alleen de vrouwelijke hulstplanten zijn krijgen bessen.
  • Fazantenbes eetbaar voor mens b.v. jam van maken en ook voor vogels. 2 m hoog.
  • Kardinaalsmuts Euonymus Europaeus eetbaar voor vogels
  • Zuurbes – de Berberis Amstelveen geschikt voor de haag. Een paar takken van de roodbladige zuurbes Berberis Atropurea staan prachtig in een kerststukje.
  • Sierappel : Red Sentinel eetbaar voor vogels (boompje)

Kardinaalsmuts Euonymus Europaeus