Menu

Verslag avond Ramen en Kozijnen

Op 10 februari jl. organiseerde de vereniging een avond over ramen en kozijnen in de Veste. Aanwezig waren de firma Aspectbouw voor ramen en kozijnen, P-works voor hang- en sluitwerk en Enjoy Energy voor warmtefotografie.

In dit verslag ga ik in op:Avond

 • Waarom Aspectbouw?
 • Het tijdschema van de actie
 • De voordelen
 • Waarop moet je letten als je je ramen en kozijnen vervangt?
 • De Warmtefotograaf
 • Uw stappen

Waarom Aspectbouw?
De selectiecommissie bestaande uit Ben van Hooff en Jaap van der Wel zette een eenvoudige vraag uit bij een aantal aannemers. Naar keuze van de bewoner moest worden vervangen:

 • of alleen glas,
 • of kozijnen én glas,
 • bij vervangen van kozijnen moeten er meerdere mogelijkheden zijn zoals aluminium, kunststof, kozijnprofielen die lijken op die in onze buurt gebruikelijk zijn, horren, vervangen van de stenen onder de ramen (‘lekdorpelstenen’) in vergelijkbare kleuren en dergelijke.

Lastig punt bij dit type actie dat er geen raam gelijk is. Er zijn verschillen in materialen, vormen, kleuren (binnen en buiten), hang- en sluitwerk et cetera. Dat maakt vergelijken van prijzen zinloos, we moesten het hebben van vertrouwen in de aannemer.

We hebben drie bekende aannemers uit de regio, gespecialiseerd in ramen en kozijnen uitgenodigd. Verder weg zijn er natuurlijk ook prima vaklui maar je hebt dan ook meer risico op beunen die in hun eigen omgeving een slechte naam hebben opgebouwd.

Met één kwamen we maar niet tot een afspraak. Met een ander hebben we een gezellig gesprek gevoerd maar als het op volumekorting aankwam dan werd het vaag, ingewikkeld en konden we bijvoorbeeld niet terecht voor alleen glas. Dat laatste maakte het organiseren van onze actie weer ingewikkelder. Aspectbouw was de enige die concreet werd: bij volume kon hij korting bedingen bij de toeleveranciers en die korting zou worden doorgespeeld naar ons. Ook alleen glas was mogelijk en ook kleine zaken erom heen waarover straks meer. Voor het hang- en sluitwerk betrok Aspectbouw  een kleine, prijswinnende specialist uit Waddinxveen erbij: P-works. Deze firma speelde op 10 februari inbrekertje op hun eigen hang- en sluitwerk en verkoopt alleen materiaal waar ze extra moeite voor moeten doen om het kapot te maken. Dat is fijn om te weten want met dergelijk materiaal nemen inbrekers vaak de volgende deur!

Het tijdschema van de actie
De periode van aanvragen tot aanbiedingen loopt tot 1 juni 2016. Het uitvoeren van de opdracht wordt in één deel gedaan in het najaar 2016 of het voorjaar 2017.

De voordelen
Nieuwe kozijnen en modern glas geven meer comfort in de woning en kunnen sparen op onderhoudswerk.

 • Hout vereist periodiek schilderen, dat hoeft niet meer. Kunststof moet overigens wel geregeld worden schoongemaakt, bij voorkeur met een autowasmiddel dat een waslaag achterlaat.
 • AluDe oude aluminium kozijnen beslaan binnen bij koud weer omdat het kozijn uit één stuk aluminium bestaat en dat geleidt de warmte goed naar buiten. Moderne aluminium kozijnen hebben een isolatielaag tussen de binnen- en de buitenkant waardoor de binnenkant veel warmer blijft en niet meer beslaat. Dit is op de foto te zien: rechts de buitenkant en links de binnenkant van het kozijn. Het zwarte stukje ertussen is die isolatie die bij oude kozijnen ontbreekt.
 • Bij oudere constructies zitten er vaak kieren tussen kozijn en muur waardoor tocht en kou naar binnen komt. Moderne kozijnen worden luchtdicht geplaatst. Dat kan wel betekenen dat u de kamer vaker moet luchten. Bij oudere schuifpuien kunnen ook grote kieren aanwezig zijn waardoor kou en zelfs muggen naar binnenkomen. Moderne uitvoeringen hebben veel betere afdichtingen.
 • Modern dubbel glas zoals HR++ heeft ook voordelen ten opzichte van de eerste generatie dubbel glas en helemaal ten opzichte van enkel glas. Door coatings en uitgekiende vulling tussen de twee ruiten is de isolatiewaarde veel hoger. Dit type glas houdt in de zomer ook het infrarode licht van de zon beter tegen waardoor in de zomer die hete kamers koeler zijn. Er bestaat tegenwoordig ook een glassoort dat daarnaast ook het ultraviolette deel van het zonlicht beter tegenhoudt waardoor de warmte van de zon nog minder binnendringt. Wij hebben het in de dakkapellen op het westen en oosten en het helpt enorm. Het is een tikje groenig. Ons stoorde dat niet maar als u dit soort glas overweegt, is het een puntje om op te letten.
  De aanschafkosten van ramen, kozijnen en glas zijn aanzienlijk. Terugverdientijden door minder stookkosten liggen al snel boven de 10 jaar. Spouwmuurisolatie en vloerisolatie verdienen zich veel sneller terug. Als u daarnaast bespaart op schilderbeurten is de terugverdientijd gunstiger.

Waarop moet je letten als je je ramen en kozijnen vervangt?
Ramen en kozijnen bepalen veel van het uiterlijk van een huis. In dit stukje vat ik mijn ervaring samen bij het vervangen van een groot deel van onze ramen en kozijnen enkele jaren geleden. Kozijnverkopers blijken u niet altijd te helpen bij het doen van de juiste keuzen, ik heb daar ook mee te maken gehad. Mijn checklijstje waar u op moet letten kan handig zijn waarbij ik niet uitsluit dat u zelf anders tegen zaken aankijkt:

 • Hebt u aluminium kozijnen, kies dan weer voor aluminium. De profielen hebben wat scherpere hoeken dan hout of kunststof en zijn vaak iets smaller.
 • K1Hebt u houten kozijnen, ga dan voor kunststof. Het aantal variaties daarbinnen is gigantisch maar de profielen die lijken op die van onze huizen zijn er echter niet zoveel. Bijvoorbeeld een bekende en gerenommeerde leverancier als Schuco heeft alleen kozijnen met de vorm van een glaslat. Maar de huizen in onze buurt met houden kozijnen, hebben die echter niet. De ruiten zijn namelijk van binnenuit aangebracht waardoor er buiten geen glaslat nodig is (‘binnenbeglazing’). Daardoor is het kozijn een simpele vierkante balk zonder hobbels. In kunststofuitvoering zijn die vormen er ook wel maar beperkter. De foto geeft een voorbeeld van een kozijn met de vorm zoals voorkomt in onze wijk.
  Hierna enkele voorbeelden van profielen. Het ene is te dun, het andere heeft schuine hoeken zoals een schilderijlijstje en heeft bovendien aan de raamkant een uitstulping om glaslatten te simuleren.

K2        K3

 

 • Hoe zien de lekdorpelstenen onder uw kozijnen eruit? Die zijn makkelijk te vervangen als het kozijn eruit is gehaald en kunt u maar beter gelijk ook vervangen als die lelijk zijn geworden.
 • warmtefotoWat is de staat van de spouwmuurisolatie? Oudere isolatie kan zijn ingezakt, wat te zien is op warmtefoto’s, zie voorbeeld. Groen is koel, de gele vlekken rond het raam zijn warmer door ingezakte isolatie. Voor warmtefoto’s in onze wijk loopt ook een actie, waarover hierna meer.
  Als het kozijn eruit is, kunnen er makkelijk een paar isolatie platen in de spouw worden gestopt rondom het kozijn, dat is een stuk eenvoudiger dan de spouw laten bijvullen.
 • Welke uitvoeringen zijn er voor draaibare ramen? Onze huizen hebben nog de klassieke roostertjes boven de ramen, tegenwoordig bestaan er ramen met een stand extra. Naast gewoon dicht, open en een eventuele ‘Zwitserse stand’ met schuin-open, is er dan een stand om het raam aan alle kanten een paar millimeter te laten loskomen en zo lucht door te laten. Van buiten niet te openen zoals een openstaand raam dat wel is en de roostertjes zijn niet meer nodig waardoor het draaibare raam groter kan worden. Denk ook aan horren, screens tegen het zonlicht en dergelijke. Overigens kunnen moderne roostertjes toch handig zijn omdat die bij stevige wind binnenin automatisch een beetje dichtwaaien waardoor er minder tochtstroom ontstaat. Bij tocht kunt u zo’n raam met extra stand natuurlijk wel sluiten.

De Warmtefotograaf
Op 10 februari was ook Frank de Vries van Enjoy Energy aanwezig. Hij heeft vorige jaar een 60 tal huizen in onze wijk gefotografeerd in ‘warmtelicht’ – infrarood.  De bovenstaande warmtefoto is er één uit zijn serie. Rood is warm, blauw en groen is koel en zo zie je al snel waar je huis warmte lekt.

Inmiddels is hij ook bekend van TV met onder andere een analyse van de warmteverliezen van de werkkamer van Diederik Samson. Ook andere politici kregen zo een beurt.

Door de groepsaanpak en doordat hij zijn rapport niet print maar mailt, blijven de kosten laag. Dit jaar komt hij weer. Zie voor de kosten en de manier van aanmelden deze link op onze site: https://www.watergrasgouda.nl/actie-warmtefotos-wegens-succes-herhaald/.

Wat kan er mis gaan?
Naast de kwaliteit van de kozijnen is het inmeten en plaatsen van het kozijn kritisch. Het lijkt zo eenvoudig: een rechthoekige opening in de muur waar het raam in moet maar dat is het niet. U ziet dat niet maar soms is het een beetje scheef of is de bovenkant wat doorgezakt. Een goede aannemer meet het kozijn zo op dat het er binnen 0,5 tot 1 cm inpast, een secuur werkje.

Goedkope beunen doen dit lekker makkelijk: neem een kozijn 3 cm te klein want dan past het altijd. De kieren vullen ze op met oud hout en flink wat purschuim. Het ziet er lelijk uit en er zijn helaas ook in onze wijk voorbeelden van. Aspectbouw heeft ons verzekerd dat zij binnen 0,5 tot 1 cm nauwkeurig werken en bij grotere maatverschillen gaat het kozijn terug.

Een aandachtspunt is ook de financiering. Voordat een bouwer begint, moet die kozijnen bestellen en afrekenen. Het is logisch dat die een aanbetaling van u verlangt. Maar wat er gebeurt er als de aannemer failliet gaat? Bekende iconen zoals V&D en bekende modeketens konden tenslotte ook failliet gaan. Aspectbouw werkt met een derden rekening waardoor u een aanbetaling kunt doen maar het geld weer terugkrijgt als Aspectbouw failliet zou gaan.

Wat moet u doen?
Nieuwe kozijnen zijn een flinke investering en het is verstandig om niet over één nacht ijs te gaan. Een stappenplan:

 • Bedenk wat u wilt, maak een checklijstje met uw uitvoeringswensen. Recapitulerend: waar draairamen, wat voor soort draairamen,  welke kant op draaien, horren, screens, kleuren binnen en buiten, lekdorpelstenen, soort materiaal, uitvoering van de vensterbank want die wordt ook vervangen.
 • Laat minimaal twee aanbiedingen uitbrengen,
 • Stel vragen aan de aanbieders en kijk hoe ze reageren. Bijvoorbeeld: de spouw opvullen of een flinke kier in het dak (zichtbaar is op een warmtefoto ) opvullen, een bestaande kunststof deur die klemt beter afstellen… Een goede aannemer doet dit erbij – misschien kost het wel wat extra maar u kunt wel bedenken of dat redelijk is.
 • Vraag in geval van kunststofkozijnen, -deuren en/of -ramen ook naar de sterkte van het metalen frame. Kunststof is van nature slap en kozijnenbouwers verstevigen dat met metalen strips. Dikkere strips zijn steviger maar ook duurder. Vooral bij deuren en grote ramen luistert de sterkte nauw en ook hoe stevig de ophanging is anders gaat het zwabberen. Vraag naar de stevigheid en de extra kosten van een extra stevige uitvoering.
 • Maak een keuze. Dat hoeft niet de goedkoopste te zijn maar degene die het meest vertrouwen geeft dat de klus afkomt zoals afgesproken. Maar een scherpe prijs is wel mooi meegenomen natuurlijk!

Tot slot de rol van de vereniging.
De vereniging heeft zich ten doel gesteld om betreffende dit onderwerp verkenningen te doen en advies te geven. Wij hopen dat dit gelukt is. De vereniging neemt echter niet de verantwoordelijkheid van de aannemer over en is dan ook niet aansprakelijk voor het vervolgtraject door partijen.
Feedback van de resultaten waarderen wij zeer.

Jaap van der Wel

Links
Aspectbouw Gouda bv, Zuidbaan 521, 2841 MD, T. 0182 374 741,  http://www.aspectbouwgouda.nl
P-Works beveiliging, Ieplaan 65, Waddinxveen. T. 0182 753 514,  http://www.p-works.nl

Inschrijfformulier
Het Inschrijfformulier Ramen en Kozijnen – Aspectbouw Gouda bv kan men printen en invullen.


Reacties.

Peter Blijleven:

Naar aanleiding van het stukje van J. van der Wel betreffende ramen en kozijnen waarbij gevraagd wordt naar resultaten. Bijgaand het resultaat van een ex huur tussenwoning (Raaigras 104) waar alle kozijnen en ramen vervangen zijn. Beneden was alles (oud) dubbelglas en boven nog enkel glas.
Grafiek gemaakt met “mindergas.nl”  zodat je koude en warme jaren met elkaar kunt vergelijken.

Ik hoef niet uit te leggen wanneer we de ramen hebben vervangen als we naar de grafiek kijken. Maar 35% besparing is dus makkelijk haalbaar. De tabel geeft een hogere besparing aan dat komt omdat we ook een douche WTW (warmteterugwinunit) hebben geplaatst, bijna gelijk met de kozijnen.
Wij zouden dus ongeveer 700 kuub gas besparen X 0.65 euro = 455 euro per jaar.

Dat terug verdienen kan je wel vergeten. Maar wel 3 keer meer dan de rente vergoeding bij een bank.
De comfort verbetering, ook zomers is het koeler, is werkelijk gigantisch.
Had ik in het halletje nu ook maar gelijk al het glas vervangen.

Onderstaande grafiek spreekt voor zich.

Capture