Menu

Spouwmuur – en vloerisolatie in de Water- en Grassenbuurt

Zonnepanelen zijn prima voor milieu en portemonnee. Maar bij alle panelen die we steeds meer op de daken  in onze wijk zien verschijnen, mogen we niet vergeten dat woningisolatie meer voordelen heeft  voor het milieu en sneller is terugverdiend. Het comfort in de woning neemt toe en het gasverbruik gaat naar beneden. Dat laatste zullen ze in Groningen ook voelen:  als wij minder gas verbruiken, komt daar minder uit de grond en nemen de aardbevingen af (klein beetje). Dit verhaal geldt overigens alleen voor de woningen die nog niet zijn nageïsoleerd, maar dat zijn er waarschijnlijk nog heel wat in onze wijk.

De voordelen van na-isolatie in de Water- en Grassenbuurt zijn groot, doordat de huizen zijn gebouwd in de jaren zeventig toen spouwmuur- en vloerisolatie nog niet verplicht waren. De Vereniging Eigen Huis heeft voor dit type huis een berekening gemaakt:

  • Voor hoekhuizen is spouwmuurisolatie in iets meer dan drie jaar terugverdiend, voor  vloerisolatie is dat iets meer dan zes jaar.
  • Voor tussenwoningen zijn de terugverdientijden langer.

Meer hierover is te vinden op de site van de Vereniging Eigen Huis onder deze link: http://www.eigenhuis.nl/webwinkel/energie/isolatie/rekenvoorbeeld/ .

En in Trouw is een leuk praktijkverhaal hierover te vinden van de bekende milieucolumnist Vincent Dekker: http://www.trouw.nl/tr/nl/5151/Vincent-wil-zon/article/detail/3024184/2011/11/09/Warm-dankzij-30-miljoen-bolletjes.dhtml .

Als wij een isolatieproject gezamenlijk aanpakken, kan een isolatiespecialist het werk efficiënter  (en met groepskorting) uitvoeren. Genoeg redenen om vanuit de bewonersvereniging Watergras Gouda een collectief woningisolatieproject te starten.  Er ligt al een concept voor offerte-aanvraag bij meerdere leveranciers, waarin ook rekening wordt gehouden met bijzondere omstandigheden zoals muren die aan het water grenzen.

Op de aanstaande ledenvergadering van donderdag  20 maart a.s. zal Jaap van der Wel ingaan op dit onderwerp. Geïnteresseerd? Kom ook of abonneert u zich op de nieuwsbrief waarin straks de voortgang van dit project zal worden beschreven.

En attendeer uw buren, vrienden, kennissen in de buurt op dit project.