Begin december 2014 heeft dhr. Frank de Vries van Enjoy Energy (http://www.enjoyenergy.nl/ ) warmtefoto’s van een vijftig tal huizen in onze wijk genomen.
Die foto’s zijn onderling goed vergelijkbaar omdat die onder dezelfde weersomstandigheden zijn genomen. Rood op de foto is warm. Dat betekent slechte isolatie want vanuit binnen kan de buitenkant lekker warm worden gehouden. U moet dan extra euro’s aan gas verstoken om dat warmteverlies bij te houden. Blauw is koud en dat is veel beter, ondanks de warme binnenkant van van de muur, raam of sponning, bereikt maar weinig warmte de buitenkant die daardoor dan ook koud blijft. Meer hierover elders op deze site (Begeleidende informatie Gras- en waterbuurt Gouda).
De foto’s laten duidelijk verschillen zien in isolatiekwaliteit. Hieronder volgt een vergelijk van een aantal foto’s. Woningbezitters die geen foto hebben laten nemen, kunnen hiermee aandachtspunten opdoen voor hun eigen woning.
a. Kwaliteit gevel isolatie.
Na-isolatie van gevels is de meest interessante besparingsmaatregel voor onze woningen want binnen enkele jaren terugverdiend. Hieronder drie foto’s van huizen 1) zonder gevel isolatie, 2) met oudere gevel isolatie waarvan de kwaliteit wat is teruggelopen (oudere technieken waren wat minder ontwikkeld dan de huidige) en 3) een woning met goede gevel isolatie.
De woningbezitter met de matige gevelisolatie heeft overigens de isolatie ruimschoots terugverdiend. Verbetering door de warme (lege) plekken opnieuw te laten vullen, is een interessante mogelijkheid.
Foto 2 – oudere isolatie in kwaliteit teruggelopen
b. Kwaliteit van de beglazing.
De eerste dubbelglasramen bestonden uit twee gewone ruiten met daartussen lucht. Modern dubbel glas (HR++) heeft een coating die warmtestraling tegenhoudt en is gevuld met een edelgas dat warmte veel slechter geleidt dan lucht. Het effect is duidelijk te zien op de foto’s. Het vervangen van ouder dubbel glas door modern dubbel glas levert comfort op. In de winter vermindert het koude tocht die ontstaat doordat langs het koude raam, de lucht wordt afgekoeld, die vervolgens naar beneden zakt, over de vloer stroomt en u rillingen bezorgt door koude voeten. In de zomer wordt warmtestraling buiten gehouden waardoor de temperatuur in huis minder oploopt. Het levert energiebesparing op maar de financiële opbrengsten daarvan zijn beperkt in vergelijk met spouwmuur isolatie. Een gezamenlijke glasactie kan de kosten drukken en lijkt interessant voor de wijk, binnenkort meer daarover. De foto laat een gevel zien met deels oud dubbel glas en modern HR++ glas, een foto waarvan Frank de Vries meerdere voorbeelden heeft gezien.
Foto 4. Ramenvergelijk
c. Temperatuurverschillen in de woning.
Iedereen die meedeed aan de foto’s kreeg de opdracht om het hele huis op 21 graden te verwarmen. De foto’s laten soms zien dat dat niet bij iedereen lukte, zie hieronder twee gelijke deuren van verschillende temperatuur. Op dit soort plekken – gewoonlijk kleinere ruimten zoals bijkeukens of halletjes, kan verbeteren van de isolatie comfortverbetering opleveren. De warmteverliezen nemen af, de ruimte erachter wordt gemakkelijker warm. Maatregelen waar u aan kunt denken zijn: nieuwe, beter geïsoleerde deuren, beter dubbel glas. Voor aangebouwde garages is een mogelijkheid om de originele metalen deur door een moderne, goed geïsoleerde sectionaaldeur te vervangen. Die is vaak ook beter inbraakbestendig dan de originele deur.
d. Warmteverliezen die moeilijk op te lossen zijn.
Onze woningen hebben boven de ramen betonnen balken die de warmte goed geleiden. Op de warmtefoto’s zijn die zichtbaar als rode (warme) streepjes boven de ramen. Vervangen van deze balken vereist ingewikkeld breekwerk, is kostbaar en levert maar beperkt voordeel op. Als u energie wilt besparen, zijn er vaak betere maatregelen te bedenken zoals zonnecellen als uw dak niet teveel in de schaduw ligt.
e. Uw interessante voorbeeld erbij?
Heeft u ook interessante warmte foto’s? Laat me weten en mail naar info@watergrasgouda.nl .