Menu

Reanimatietraining voor bewoners Water- en Grassenbuurt

Samen maken we de Water- en Grassenbuurt in Gouda HARTveilig

De Wijkvereniging Water- en Grassenbuurt heeft in 2018 een AED aangeschaft. Een AED kan een elektrische schok geven bij een hartstilstand en zo het hart weer laten kloppen. Op zaterdag 9 maart aanstaande organiseert de bewonersvereniging Watergras, speciaal voor bewoners van de Water- en Grassenbuurt, een reanimatietraining in de wijk om meer bewoners te leren reanimeren en de AED gebruiken.
In deze reanimatietraining van ongeveer 2,5 uur leer je met behulp van theorie én veel oefenen:

 • wat je moet doen als je denkt dat iemand een hartstilstand heeft
 • beoordelen of je moet beginnen met reanimeren
 • de ademweg vrijmaken, hartmassage (borstcompressies) geven en beademen
 • hoe je de AED moet gebruiken
 • waar de AED in de wijk precies hangt
 • en hoe je je kan aanmelden als burgerhulpverlener.

Doe mee aan de reanimatietraining

Op zaterdag 9 maart 2019 organiseren we van 10 uur tot 12.30 uur een eerste reanimatietraining om meer bewoners in onze wijk te leren reanimeren. Na afloop ontvang je het lesmateriaal om alles nog eens na te lezen en ontvang je een reanimatiecertificaat. Hiermee kan je je aanmelden als burgerhulpverlener. In deze training leer je reanimeren en een AED gebruiken. De training duurt 2,5 uur en is geschikt voor beginners. Gevorderden kunnen ook meedoen. De training vindt in principe plaats in de Water- en Grassenbuurt (definitieve locatie ontvang je na inschrijving en hangt af van het aantal deelnemers). De training wordt verzorgt door instructeurs van Reanimatie Drechtsteden. Aanmelden en betalen verloopt via de site van Reanimatie Drechtsteden.

De kosten zijn 45 euro per persoon. De meeste aanvullende zorgverzekeringen vergoeden de trainingskosten. Bent u lid van de Bewonersvereniging en vergoedt uw verzekering de training niet? Dan ontvangt u na deelname €20 van de cursuskosten retour.

Na afloop ontvang je het lesmateriaal om alles nog eens na te lezen en ontvang je een reanimatiecertificaat. Hiermee kan je je aanmelden als burgerhulpverlener.

Meld je nu aan: link naar aanmeldpagina

Wat moet je weten voordat je je aanmeldt?

 • Het doel van de training is om wijkbewoners te leren reanimeren en kennis te laten maken met het oproepsysteem voor burgerhulpverleners. Uiteraard is aanmelden voor het oproepsysteem niet verplicht.
 • Reanimeren is fysiek inspannend. Het is daarom wel belangrijk dat je enig uithoudingsvermogen hebt. Iedereen vanaf 14 jaar kan het leren en is hier lichamelijk en mentaal toe in staat. Bij ernstige klachten aan knieën, polsen of schouders kan reanimeren (te) belastend zijn.
 • De training is bedoelt voor bewoners van de Water- en Grassenbuurt in Gouda.
 • Veel aanvullende zorgverzekeringen vergoeden de kosten van de reanimatietraining. Bel hiervoor met je verzekering om dit te vragen (na betaling ontvang je een factuur die je kunt gebruiken voor het declareren). Voor de leden van de Bewonersvereniging Watergras, die de factuur niet kunnen declareren bij de verzekering, ontvangen na deelname aan de training €20 van de kosten retour.
 • Wil je wel deelnemen, maar kun je niet? Stuur een mailtje naar info@watergrasgouda.nl.
  Bij voldoende belangstelling organiseren we een tweede trainingsdag.
 • We maken er een gezellige ochtend van: we zorgen voor koffie/thee en een lunchbroodje na de training.

Waarom leren reanimeren en een AED gebruiken?

Hoe sneller je reanimeert en een AED inzet bij een hartstilstand, hoe groter de overlevingskans. Het is daarom belangrijk dat veel mensen leren reanimeren en de AED gebruiken. Én dat je weet wanneer iemand in je buurt een hartstilstand heeft. Door je aan te melden als burgerhulpverlener ontvang je een bericht van de meldkamer 112 als iemand in je nabije omgeving een hartstilstand heeft en krijg je de locatie door, zodat je eerste hulp kunt verlenen. Met de AED én voldoende burgerhulpverleners in onze wijk vergroten we ieders overlevingskans bij een hartstilstand in onze buurt. Zo maken we samen onze Water- en Grassenbuurt HARTveilig.

Kijk voor meer informatie op de website van de Hartstichting: www.hartstichting.nl/reanimatie

Vragen?

Stuur een mailtje naar info@watergrasgouda.nl en vermeldt indien gewenst uw telefoonnummer. Wij (Annelien Kalverda & Rebecca Abma-Schouten) nemen dan z.s.m. contact met je op.