Menu

Milieu en portemonnee

Beste medewijkbewoners,

Gezamenlijke projecten zijn altijd interessant voor de bewoners van de Water- en Grassenbuurt, zeker als die vallen onder het thema Milieu en Portemonnee. Ligt hier een taak voor de vereniging Watergras Gouda? En zo ja, waar moeten we beginnen? Laat ik eens een paar mogelijkheden aflopen.

Zonnepanelen is een optie, ze verschijnen hier en daar al in de buurt, duidelijk is dat die een grote toekomst tegemoet gaan.

De klassieke trits van isolatie van spouwmuur, vloer en ramen is er nog één. Vincent Dekker, de publicist over zonnestroom in Trouw, noemt deze spouwmuurisolatie een ‘goudmijntje’. Zie zijn artikel: http://www.trouw.nl/tr/nl/5151/Vincent-wil-zon/article/detail/3354905/2012/11/28/Spouwmuurisolatie-is-een-goudmijntje.dhtml

Tochtbestrijding is ook een idee. Het is eenvoudig, goedkoop en in onze huizen erg belangrijk. Toen wij alweer jaren geleden hier kwamen wonen, tochtte het overal in ons huis zelfs door de voor- en achtermuren en langs de kozijnen.

De komende maanden zal ik op deze site over deze onderwerpen bloggen met verwijzingen naar betrouwbare sites, zoals Milieu Centraal en de blogs van Vincent Dekker. Mijn prioriteit: beginnen bij simpele zaken die de meesten zelf kunnen, opklimmend naar de projecten voor professionals.

Ik wil beginnen met een aantal blogs over Isolatie met als onderwerpen ‘Tocht en vocht’, ‘Spouw en vloer, de ramen’. Daarna volgt Elektriciteit met als onderwerpen ‘Oei die gloeilampen’, ‘Mijn trouwe vrieskast en droger zijn niet stuk te krijgen’, ‘Zonnepanelen’.

Hier en daar zal ik wat natuurkundige toelichting geven als tegenwicht voor de vele onzin over energiebesparing, zoals koudestraling.

Mede buurtbewoners, ik hoop dat u gaat reageren met uw ideeën en uw belangstelling kenbaar maakt voor gezamenlijke projecten. Bij voldoende belangstelling vraagt het bestuur offertes aan, bij voorkeur bij aannemers die onze wijk kennen, waarna het bestuur een selectie maakt en aan u een voorstel doet.

Zijn er nog onderwerpen die u mist? Laat me dat dan weten. En stuur deze blog door naar de buren, vrienden en bekenden in de wijk want dan komen die projecten er ook!

Ik verwacht dat bij onze huizen de energierekening tot 30% kan worden teruggebracht ten opzichte van de originele bouw. Goed voor het milieu en het is toch geld!

Jaap van der Wel

Link naar mijn presentatie op de ALV van 21 maart 2013: JW-Presentatie ALV 2013